ZonnepanelenDelen verzorgt graag de financiering van jouw zonne-energieproject. Via vele huishoudens die graag willen participeren in zonne-energie kunnen we gezamenlijk zorgen voor meer zonne-energie in Nederland. Zo heeft iedereen voordeel bij het realiseren van deze duurzame projecten. 


Daarbij is de financieringsbehoefte om een zonne-energieproject te realiseren bijna volledig bij de start, voordat er ook maar één duurzaam deeltje zonnestroom is opgewekt. De businesscase kan positief zijn, maar de initiële investering blijkt vaak een te grote drempel.

 

Na die initiële investering is er namelijk een zeer constante cashflow uit zonne-energie en zijn er minimale vervolginvesteringen nodig omdat er amper onderhoud plaatsvindt. Een zonnepaneel heeft geen bewegende onderdelen en dus minimale gebruiksschade. En is juist heel goed voorspelbaar met betrekking tot productie. Dat is vanuit beleggingsoogpunt juist weer erg gunstig.

 

De bedragen voor een zonnepanelen installatie op een dak lopen uiteen van 10.000 euro tot makkelijk meer dan een miljoen op een grote bedrijfsloods. Waarbij de kleinere bedragen nog net met eigen vermogen wordt betaald, stokt het bij de grotere financieringen op de bedrijfsdaken. Banken kunnen de projectfinanciering voor zulke bedragen simpelweg niet aan, omdat de kosten voor de due dilligence voor dit soort projecten niet opwegen ten opzichte van de mogelijk marge.

 

De oplossing voor dit financieringsprobleem van zonnedaken? Opdelen in ZonneDelen. Met vele investeringen van vele huishoudens die zo het eigen stroomverbruik ‘vergroenen’ en daaruit een stabiel, goed en duurzaam rendement krijgen. Via een mobiele app kunnen zij direct inzien hoe goed de eigen investeringen in zonne-energie presteren.

 

Gebouweigenaren kunnen vanaf dag één profiteren van een lagere energierekening, zorgen voor meer duurzame stroom en hebben na afloop van de looptijd van de lening nog jarenlang gratis zonnestroom uit het afbetaalde PV-systeem.

 

Onderzoek van Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) laat zien dat in Nederland alleen al 31 miljard euro beschikbaar is bij consumenten voor duurzame investeringen. Daarbij groeide deze vorm van investeren afgelopen jaren continu. Dus bij de aanbodkant van financiering ligt het probleem niet, zeker niet nu de rentes op spaargeld niks opleveren.

 

ZonnepanelenDelen.nl koppelt deze vraag- en aanbodkant aan elkaar en is uitgegroeid tot het platform voor investeringen in zonne-energie. Duizenden huishoudens zonder eigen (geschikt) dak worden zo voorzien van zonne-energie. Daarbij staan de bedrijven die het eigen zonnedak beschikbaar stellen positief in het daglicht, terwijl zij tegelijkertijd worden ontzorgd in het beheren van het zonne-energieproject. Zo wordt het steeds makkelijker voor derden om een zonne-energieproject te realiseren.

 

Dit is extra gebleken nadat de VN de Momentum for Change award heeft toegekend aan ZonnepanelenDelen voor het initiatief. Voor de huidige prestaties en de mogelijkheid om deze manier van financieren snel op te schalen en zo langdurige duurzame impact te maken.

  

Zo hebben MKB’ers in het hele land al gebruik gemaakt van ons platform om het eigen dak te voorzien van zonnepanelen. Zonder of met zeer geringe investering is er direct een energiebesparing te behalen en na afloop van de looptijd van de lening is er een afbetaald zonne-energiesysteem dat nog jarenlang mee kan gaan. De daken van keukenbedrijf Royal Matic, sla-teler B4 agro (B4Solar) en recent de Kleinstesoepfabriek in Leek zijn hier prachtige voorbeelden van. Of aan de rand van Steenakker officepark waar het grootste collectieve zonne-energieproject van Nedeland nu ligt: de ZonneWIJde Breda.

 

Grootste uitdaging om meer zonne-energie in Nederland te realiseren? Geschikte locaties. Dus pak de handschoen op en geef ook een zet aan de energietransitie.

Het zorgt daarbij direct voor meer betrokkenheid bij het gebied, de bedrijventerreinen worden verduurzaamd en men profiteert direct financieel door de energiebesparing. Er is geen reden meer om niet een dak om te zetten in een zonnedak.