Elke maand versturen wij aan alle investeerders een maandrapport met de laatste stand van zaken met betrekking tot de duurzame energie investeringen. Je krijgt een notificatie via de e-mail dat het maandrapport klaar staat in het persoonlijke dashboard op app.zonhub.com. In dit verbeterde maandrapport (live sinds oktober 2024) hebben wij een aantal keuzes gemaakt die we graag toelichten in dit artikel. 

Doel van het maandrapport is om jou als investeerder mee te nemen in de ontwikkelingen van jouw investeringen. Uitdaging daarbij is dat we steeds meer projecten hebben met een vaste rente en dus ook geen productiedata kunnen tonen van deze projecten. De vaste rente bij projecten zal met de huidige marktontwikkelingen steeds meer standaard worden.

Met dit maandrapport weet je precies de huidige waarde van jouw investeringen, de uitbetalingen die zijn geweest en welke nog open staan. Voor de investeerders met ZonneDelen krijg je gevoel bij jouw impact door de kWh-productie en de CO2-besparing die je daarmee hebt gerealiseerd.
 


Twee soorten obligatieleningen 

In het overzicht tonen wij dus nu twee soorten obligatieleningen:  

  • ZonneDelen: hierbij is de rente gebaseerd op de kWh-productie en de dan geldende stroomprijzen van die periode. Deze projecteigenaren zijn verplicht de productiedata naar Zonhub door te sturen zodat het inzichtelijk is voor investeerders.
  • Obligaties (inclusief PRO): kennen een vaste rente. Direct bij de start is de hoogte van de rente-uitkeringen en aflossingen al duidelijk. Deze projecten hebben geen monitoring gekoppeld aan Zonhub omdat het rendement niet gekoppeld is aan productie.


Indicatie productie uit project 

Elk ZonneDelen project heeft monitoring gekoppeld. We weten echter ook dat we daar bij een deel de uiteindelijke productiedata moeten corrigeren via het uitlezen van de gecertificeerde brutoproductiemeter. Weet dus dat deze gegevens indicatief zijn en altijd nog gewijzigd kunnen worden bij het opstellen van de definitieve hoogte van de ZonneRente.  


Geen euro bedrag meer op maandbasis bij ZonneDelen 

We horen veel terug dat men het euro bedrag dat altijd vermeld stond in de oude maandrapporten mist. Dit is een heel bewuste keuze simpelweg omdat dit euro bedrag veel te vaak niet klopte. Waardoor de som van de 12 losse maanden niet overeenkwam met de uiteindelijke rentebetaling. Dit had veel onderliggende oorzaken:  

  • Correcties op kWh-productie 
  • Geen correcte weergave van de waarde van de kWh-productie 
  • Bij het raken van de CAP or FLOOR van een project wordt er uiteindelijk ook een ander bedrag uitgekeerd dan de som van de 12 maanden.  

 
Het is goed om te weten dat in het publieke statistieken dashboard de energieprijzen voor het lopende ZonneRente-jaar zijn vermeld. Zie bijvoorbeeld het project statistieken overzicht van Zonnedak Amstelveen College.

Wil je de maanddata zelf verwerken? Dat kan! De data is binnenkort eenvoudig als CSV te downloaden.
 

We blijven werken aan het optimaliseren en verbeteren van onze overzichten voor de investeerders op ons platform. Heb je nog tips voor verbeteringen? Mail ons via [email protected] o.v.v. feedback maandrapport.